Egil Danielsen, Norvégia

Egil Danielsen

Világcsúcs: 85,71m, Melbourne, Ausztrália, 1956. november 26.

1956-ban Egil Danielsen egyéni legjobbját érte el. Szerencséjére mindez az olimpiai döntőben történt. Danielsen 1954-ben az Európa-bajnokságon még 10. helyezett volt, ennek ellenére a melbourne-i Olimpiához közeledve egyre jobb formába került.

Az olimipai döntőben, fa gerellyel, a hatodik helyen állt. Látta, hogy Viktor Tsibulenko (Szovjetunió) négy méterrel nagyobbat dobott, amikor fém gerelyre váltott. Danielsen megkérdezte, hogy ő is dobhat-e azzal a gerellyel, és Tsibulenko sportszerűen beleegyezett. Danielsen erre egy hatalmasat dobott, a gerely a világcsúcsot jelző vonalon túl, majdnem a rúdugró nekifutóig repült. 85,71 méter volt.Danielsen tánccal ünnepelte hatalmas dobását, és mindenkit csókolgatott, akit csak látott.

Ez a dobás karrierjének fénypontja volt, utána már soha nem dobott ekkorát. Az 1958-as Európa-bajnokságon második lett 78,27 méterrel Siglo mögött, aki 80,16 métert dobott. A római olimpián már nem jutott tovább a selejtezőn.  De Tsibulenko sem maradt jutalom nélkül, mivel a sportszerűségéért „cserébe” Rómában olimpiai aranyérmet nyert 84,64 méteres dobásával.

Forrás: World Record Breakers in Track & Field Athletics

 

Vissza